2017. június 29., csütörtök

Lev Grossman-A varázslók Értékelés

Sziasztok! Ma egy Könyv értékelést hoztam számotokra.Remélem tetszeni fog nektek. A könyvről a lényeges információkat megtudhatjátok itt. Kezdjünk is neki!

Véleményem:
A történet 3 baráttal kezdődik, akik imádják a Fillory-könyveket, ami kicsit számomra Narina beütéses. A könyv főszereplője Quentin, aki egy 17 éves fiú, 2 legjobb baráttal: 1 lánnyal Juliával és egy sráccal James-el.Quentin bevallja, hogy ő szerelmes Juliába,még akkor is ha James jár épp a lánnyal.Összeszeretne vele jönni, de ezt úgy képzeli el, hogy James halott. Ezt mégis micsoda?? Mégis milyen ember az, aki halált kíván a legjobb barátjának? Miért nem bontja fel, akkor a valóságot, vagy valami, ha már ennyire nem szereti őt, mint barát? Ez volt számomra még csak a kezdet abban, hogy mennyire nem értek egyet a könyv bizonyos részeivel. Ezek után a 2 fiú elmegy egy állásinterjúra,ahol az illetőt, aki tartotta volna holtan találják. A fiúk körbe néznek a házban és nincsenek meglepődve. Hogyan lehetséges az, hogy két 17 éves srác nincs kiborulva azután, hogy találnak egy halottat? Majd Quentin hazafelé sétál,amikor is hirtelen átkerül egy másik dimenzióba(Varázskapuba), ahol találkozik Eliottal. Akinek a külseje ilyen: "testtartása nagyon egyenes és szabályos" és mivel, hogy a szája félgrimaszba van, akkor már úgy néz ki, "mint,akit rosszul kapott el a szülészfogó,mint egy enyhe születési rendellenességben világra jött gyermek". Ez így nem korrekt szerintem. Csak azért, mert a srác leírása véletlenül nem tökéletes, úgy ahogy a többi karakteré szokott lenni, azért mégis hogyan írhat ilyet a kedves íróúr? Ilyenkor számíthatnánk rá, hogy akkor a sorozatban,amit a könyvekből készítettek, hasonlóan fog kinézni Elliot. Tévedés. Íme a srác a sorozatban:
Kapcsolódó kép
Elliot,aki nem úgy néz ki a könyvben mint ahogy a sorozatban
Nem is olyan, mint a könyvben ugye? Rögtön szexi... Majd Quentin felvételit ír a többi gyerekkel egyetemben.A tanulók mind érdekesek és különlegesek.Mágikus dolgok jelennek meg.Sok tini már a próba közben kiesik.A teszt mindenkinek más és senkinek sem ugyanolyan hosszú. Csak, hogy tisztázzuk. Quentin és valószínűleg a többi diák sem tud semmit arról az iskoláról, ahol most a felvételit írják. Quentin átmegy és sok tanárral kell beszélnie, és azok mind felmérik őt.Quentin a sok stressz után életében először tudatosan varázsol,miután kiakadt. Quentin ezután felvételt nyer, és Elliottal elkezdi felfedezni az iskolát.Az iskola nagyon hasonlít Roxfortra például avval, hogy hatalmas óratornyai vannak az iskolának és, hogy az iskolát egy varázslat veszi körül,ami védi attól, hogy valaki megtalálja. És ha valaki arra jár, csak egy romhalmazt lásson,úgy ahogyan ez a Harry Potterben is volt. Quentinnek fűzfa pálcája van, mint a Harry Potterben... És természetesen az étkezés is ugyanúgy zajlik.Ezután (mert még nem elég a sok HP-s hasonlóságból) kiderül, hogy thesztrálok léteznek itt és lehetséges dolog a teleportálás. Quentin 2 barátra tesz szert az iskolában Pennyre(akit elnyomnak)és Alice-re(a tehetséges,okos, szorgalmas lányra). Csak nem ismerős? Egy új játékot is megtanul játszani a Velterszt ami hasonló a Varázsló Sakkhoz.
Képtalálat a következőre: „this ain't harry potter”
Sokan mondják,hogy ez egy Harry Potter kötet a felnőttek. De nem! Ez nem az!
Quentin és Alice évközben vizsgát tesznek és egy évet ugranak is,de Pennynek nem sikerül, amiért meg is veri Quentint. Nemsokkal ezután egy normális varázslós órán Q megszeretné viccelni a tanárt, azzal, hogy belezavar a varázslatba.Ezzel pedig átenged egy Fenevadot, aki lefagyasztja az osztályt és sétálgat ott.És élve megeszi Amanda Orloff-ot. Quentin eközben csak úgy lépked az osztályok között, hiszen már negyedikes amikor még csak másodikosnak kéne lennie.Amanda szülei eljönnek a lányuk holmijaiért, és Quentin nagyon szép megjegyzést tesz rájuk: "Amanda szüleinek mosogatólén színű haja van.".Megint hozta az agyi szintjének megfelelőt..Ezután egy beszélgetést hallhatunk, ami közben elhangzik ez a mondat: "Majd küldjön egy baglyot". Mivel az iskolában nincs semmi féle elektromikus eszköz. Quentinnek természetesen van Kvidics kosztüme, ám arról már nem írnak, hogy lenne olyan játék az iskolában. A negyedikesek mindig eltünnek és kiderül, hogy ilyenkor madárrá változtatják őket, hogy eltudjanak remülni a Déli Sarkra, ahol sokat kell tanulniuk, miközben senkihez nem beszélhetnek. Majd Alice és Quentin szeretkeznek rókaként, amit nem tudok felfo

gni sem. Majd visszakerülnek Varázskapuba valahogy. Majd eljön a nyár és Quentin hazamegy a szüleihez, akinek soha semmi nem tűnik fel. Julia megjelenik, és nagyon le van csúszva az életről, merthogy ő is felvételizett a Varázskapuba, de nem vették fel. A lánynak törölni kellet volna az emlékezetét, de valahogy ezt nem tették meg. Quentin megígéri a lánynak, hogy majd szól az érdekében, ám valahogy nem sok mindent haladtunk előre az ő ügyét nézve. Majd megjelenik még egy idézet, ami bizonyítja, hogy írónknak nincs semmi önálló ötlete: "Rúna szerű betűivel". 1 azaz egy 1 darab utalást kapunk a Harry Potterre kimondva, azt is Hermionére.

Egy szomorú történetet hallunk, ami alapján rájövünk arra,hogy Alice bátyja hogyan vesztette életét.Majd Alice és Quentin összejönnek.
Képtalálat a következőre: „the magicians alice and quentin”
Alice és Quentin

Sok kalandban van részük együtt,majd a többiek a házukban mind elballagnak.Ők mind jó barátok voltak, így a nagy szerelmes pár egyedül marad Elliot, Janet és Josh nélkül. Ezután nem sokkal Alice és Quentin is elballag. Együtt laknak egy ideig, ahol sok pia,drog van.Az egyik alkalommal Quentin ezt mondja Janetről: "Ezen az éjjelen is szokatlanul elragadóan festett, egy szorosan testhez simuló,vörös tunikában, amely alig ért neki combközépig.Olyasfajta ruha volt ez, amilyet Alice sosem venne fel. Nem is tehetné, az ő alakjával legalábbis nem." Ez övönaluli ütés volt újból eszes Quentintől. A saját barátnődre ilyet mondani, gratulálok...Quentin megcsalja Alice-t és lefekszik Janettel, amiről később kiderül, hogy nem csak szimpla megcsalás,hanem 2x volt, hiszen az egy hármas volt Elliottal, akiről még mindig nem tudjuk, hogy meleg-e vagy sem.Alice kiborul,amikor meglátja Quentint. Megjelenik Penny, aki közli, hogy megtalálta azt a gombot, ami átviszi majd őket Filloryba. Az író pedig erre azt mondja Quentinről, hogy: "Nem tudja, hogy képes ennyire boldog lenni. Minden, ami eddig lehúzta-Janet, Alice,Penny és az összes többi nyűg". Szóval Quentin egy beképzelt paraszt, akinek a barátai semmit sem jelentenek. Majd mindenki Semföldjére kerül egy kis ideig. Ahol részegek és Alice ki van akadva, ami után le is fekszik Pennyvel, csak hogy visszavágjon.Ezután Quentin kiborul és leborítja Penny összes könyvét a polcról.Majd jól lerészegedik és utána elmennek Filloryba, ahol még több hülyeség lesz.
Képtalálat a következőre: „the magicians fillory térkép”

Sok mindenkivel találkoznak ott, és sok minden történik. Találkoznak Martinnal, az egyik Fillory-s szereplővel,aki sosem ment haza onnan. A srác nem öregedett, 13 éves, és végez Alice-el, Penny két kezét levágja és Quentint is majdnem megöli. Ezután Quentin 1/2 évig kómában van és kiderül, hogy otthagyták a barátai Filloryban. Műtérdet és kezet is kap a kentauroktól meg egy fehér hajat pluszba.Megjelenik a könyv elején lévő műtőslány, és elárulja, hogy ő Jane, a Fillory Könyvekből az egyik szereplő, Martin húga és az egész meg volt szervezve és ezt nem először csinálták így végig velük és ez így a legjobb eredmény az összes közül,mert most halltak meg a legkevesebben.Quentin kiborul(megint) beismeri, hogy depressziós volt, majd hazatér. Ezután pedig egy irodában dolgozik, ameddig meg nem jelenik Elliot és Janet, akkikel viszamegy Filloryba.

Kedvenc Idézetem,avagy az Egyetlen Normális Idézet:
-"Egy olyat, ami tényleg el tudta varázsolni, amivel a könyvek hallgatólagosan mindig kecsegtetnek, ám valójában szinte mindig sosem teljesítenek be, méghozzá, hogy kiragadják az olvasójukat, igazán kiragadják abból a valóságból, amiben él, és elröpítik egy másik helyre, egy jobb világba"

Végső értékelésem:
1/5 Az írónak semmi fantáziája nincs, csak lopott ötletekből dolgozik. Nincsenek kifejtve az információk, minden csak úgy oda van dobálva.

Képtalálat a következőre: „the magicians”



Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése